Belgium, Liege

 2012.05.01. 17:10

 Belendült a második félév, harmadik hét lesz a suliban, de az idei első Erasmus kirándulás már meg is volt. A hétvégén Belgiumba látogattunk, pontosabban Liege-be. A város a Meuse folyó völgyében fekszik, közel Belgium keleti, Hollandiával és Németországgal közös határához, ahol a Meuse folyóba ömlik egyik mellékfolyója az Ourthe. Hasonlóan Pécshez, egyetemváros, Liege az egyik legjelentősebb oktatási központ Belgiumban.

Hagyományokhoz illően most is egy turista vezető vitt körbe minket a város nevezetességeihez. Első állomás a Musée Curtis (Régészeti Múezum), hiszen Liege nagy történelmi múlttal rendelkezik.

Aztán néhány kisebb templom, és séta a titkos sikátorokban. És elértünk az egyik leglátványosabb turista látványossághoz, a Bueren-hegy lépcsőihez. 324 fokból áll, és aki megmássza, annak a lába előtt hever a város, gyönyörű kilátással. 

Ez a hely tökéletes egy csoportkép készítéséhez. Haladunk is tovább, 1-2 kolostor és belga kávéházakkal teli tér és a Place du Marché szökőkútja. A perron volt a püspökök uralma alatt az igazság, illetve a városi bíróság jelképe.Aztán az Espace Saint Antonie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A liegei püspökök 16. századi palotája a St Lambert téren áll, közel a francia forradalomban lerombolt Szent Lambert katedrálishoz. A téren, pontosabban a tér alatt található az Archeoforum, amely a város régészeti emlékeit mutatja be.

Ez a hatalmas tér kitűnő nagy rendezvények lebonyolítására. Amikor ott voltunk épp a Trierben is zajló Heiligen Rock fesztivál előadásai zajlottak. Afféle keresztény rendezvénysorozat, ahol Jézusnak öltöznek az emberek és járják a várost, egy hónapon keresztül. Liege-ben egy táncot adtak elő, elég érdekes volt.

A röpke 3 órás városnézés után következett a mindenki által annyira várt szabadidős program. Kisebb csoportokat alakítva jártuk a várost. Belgiumban vagyunk, így egy kedves ismerősünk, előző félévben megismert belga srác visszatért hozzánk erre a napra és megmutatta nekünk a belga nevezetességeket: sör, csoki, waffel és húsgombóc. Először kipróbáltuk a Leffe világos sörét, amely a nap végén a legtöbb szavazatot begyűjtve a legfinomabb belga sör címet nyerte el tőlünk. Ezután volt aki kipróbálta a Waffelt ( magyarul gofri) , vagy megkóstolta a belga húsgombócot. Nem mondanám, hogy valami extra dolog, hasonlít egy fasírtra, csak nagyobb és fűszeresebb. A városban tovább sétálgatva megtaláltuk az információs pontot is és szokásomhoz híven beszereztem egy térképet is. Mára már az egész erasmusos diákcsoport tudja, hogy mindenhol beszerzek egy térképet, így amikor betértünk a képeslapokat áruló szuveníreshez, mindenki szólt, hogy megtalálták a Liege-s térképet. Jó érzés, hogy ennyien ismernek és tudják mit szeretek. :) Van aki címeres húzós poharakat gyűjt, van aki képeslapokat, van aki csokis papírokat és van aki térképeket. Erre inni kell, haladjunk is tovább. Charlamagne Cafe és újabb sörök: A Caney barna söre, a Trappistes Rochefort szintén barna söre és a Tripel Karmeliet. Ezek csak a belga sör legszűkebben válogatott sörei. De mint említettem, a Leffe kiütéssel nyert. 

Már csak egy valamit kell kipróbálni, hiszen a belga csoki és praliné messze földön híres. Belga barátunktól megtudtunk, hogy az egyik leghíresebb csoki márka a Leonidas. Irány a márkabolt és rövid kóstolgatás után mindenki meg is vette a szívéhez legközelebb állót. A két kirándulás szervezőnktől pedig Galler márkájú csokit kaptunk emlékbe. 

Még egy utolsó séta a folyóparton. Tapasztalat, hogy az ilyen városoknak szép, történelmi hídjaik vannak. Liege hagyományos hidakkal büszkélkedhet, de sajnos egyik sem rendelkezik történelmi múlttal. Így csak a holland és francia vegyítésű panorámában gyönyörködhettünk.

Tökéletes nap volt, szép idővel, végre süt a nap és már kabát sem kell. Trierben is kezd kisütni a nap, egyre több a turista. Kezdi megszokni az ember, hogy ha suliba megy, biztos megállítják és képet kell csinálnia a Porta Nigrával a háttérben. :) Alig várom a következő kirándulást.





A bejegyzés trackback címe:

https://lebecool.blog.hu/api/trackback/id/tr724482622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása