Orientációs program

 2011.09.29. 17:34

Lassan egy hete tart az orientációs program. Kisebb csoportokba osztottak minket és kaptunk 1-1 nyelvtanárt, minden nap 13:00ig oktatás, egy kis ebéd szünet ( menzáról később) aztán a hivatalos ügyek intézése. Elég sok minden történt, próbálom napok szerint leírni, úgy talán könnyebb. :)

09.22.: Regisztráció: mit ad Isten, állok az OTP-s bankkártyámmal, és megszólal mellőlem valaki: "Te is magyar vagy?! ". Szóval hamar megtaláltuk egymást, kiderült, hogy ő is pécsi, szintén harmadéves, viszont KTK-s. Este a Porta Nigra előtt ( római kapu) volt a találkozó, onnan buszokkal, együtt mentünk a nyitóünnepségre, borkóstolóra. A dékán egyenként köszöntött minden nemzetiséget, tanított nekünk egy verset Németországról, majd felkonferálta a borokat. Trier híres a szőlő-kultúráról, és valóban nagyon finom borokat kóstoltunk egy tipikusan német vendéglőben fent a hegyen. A borok mellé sonkát,sajtot és krumplisalátát kaptunk. Megjegyzem a japánokkal egy élmény borozni. :)

09.23.: Ismertető: A suli koordinátora bemutatta nekünk az orientációs program tervét, a tutorokat, fontosabb tudni valókat az iskoláról, stb. Majd a tutorok körbe vezettek minket a Campus I.-ben, ami számomra még mindig labirintus. Este megejtettük az első kocsmatúrát.Tapasztalatok: a japánok, a kínaiak, az ausztrálok és néhány brazil nem tudja, hogy ez mit jelent,hiszen Pécsen nem szokás forrócsokit és chappuccinot inni ilyenkor. A német sörről annyit, hogy joggal büszkék rá, viszont az ára nem földi halandónak való. :) 

09.24: Pihenőnap: pihenés?! ch.. Véletlenül kerültünk a Hauptmarkt-ra, ahol épp egy német jazz zenekar tartott élő koncertet. Rengeteg kolbász,virsli,bazáros és sör. És még ajándék poharat is kaptunk!

09.25.: Városnézés: A helyi turisztikai iroda szervezett nekünk szintén kiscsoportokban városnézést, kaptunk idegenvezetőt is, aki több órás túrát tervezett nekünk. Elmentünk az összes nevezetességhez, elmesélte amit el kell és rengeteg képet csináltunk. ( A nevezetességekről külön bejegyzés lesz. :))

09.26.: Nyelvórák: Első nap ismerkedés, bevezetés a német nyelv rejtélyeibe. Tapasztalat: a japánoknál nincs barátságosabb és türelmesebb nemzet, a portugálok nem tudnak összefüggően beszélni, a finnek lomhák, az amerikaik pedig csak egymással hajlandóak beszélni. Délután pedig kitöltöttük a félévhez szükséges papírokat.

09.27.: Sparkasse: A nyelvórák után elmentünk a bankba, helyi folyószámlát nyitni, nem túl bonyolult, és mindenki segít. Amúgy kötelező zene erre felé: https://www.youtube.com/watch?v=XNCWsCpu5WA

09.28.: Egészségkártya: Nyelvóra, ebédszünet aztán az egyetemi egészségpénztárnál bejelentkeztünk. Ingyenes az ellátás, ha van eu-kártyád, de csak egyszer... Este a beharangozott filmet vártuk. A sulinak úgy néz ki van privát mozija. Vincent will meer. Ajánlom azoknak akik kicsit is értik a németet és nevetésre vágynak. :) https://www.youtube.com/watch?v=tiq2O29Igic

09.29.: Hivatalos ügyek: Ma kizárólag papírokat töltögettünk ki egész nap, bejelentkezés a helyi városházára, statisztikák, bankszámla, ösztöndíj, engedélyek, stb,stb... És végre ettem német kolbászt, nem piros és nem is disznóhúsból készül, viszont nagyon finom! Nemsokára találkozunk a sulinál, ismét Weinstube van tervben. :)

Hétvégére utazás vár Rám Bonn-ba, hétfőn pedig ünnep nap lesz itt Németországban (Október 03.).

A bejegyzés trackback címe:

https://lebecool.blog.hu/api/trackback/id/tr583265541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása