Nancy

 2012.01.24. 12:54

Sajnos a téli szemeszter utolsó erasmus-kirándulása is lezajlott. Hiányozni fog a társaság, sokan hazamennek, de sokan maradnak is a következő félévre. Remélhetőleg a következő félévre is hasonló jó kirándulós banda jön össze. Egyébként már izgatottan várjuk az újonc erasmusosokat. Előzetes tervek alapján a következő félév sem lesz kirándulás mentes, sőt. Mende-mondák szerint Berlin, Belgium, Hollandia, Franciaország és persze Németország lesz az ajánlat.

Nancy: város Franciaországban, a lotaringiai Meurthe-et-Moselle megye székhelye. A fények városának is nevezik, hiszen éjszaka egy gyönyörűen kivilágított panoráma tárul elénk. A város vélhetően legszebb tere a Place Stanislas. UNESCO világörökségként tartják már számon ezt a teret. Itt található a Grand Hotel az Opera ház, a Grand Museum, néhány kávézó és a Hercegi Palota. Kicsit ismét Párizsban éreztem magam, hasonló elrendezés uralkodott a tereken.
















Ismét remek kis városnézésen vettünk részt, ahol megnéztük a város legnevezetesebb helyeit mindösszesen 3 óra alatt. Stanislas tiszteletére állított szobortól kezdve a Nemzeti Bankon, 1477-es alapító köveken és a Dómon át a leghíresebb Hotelekig mindent láttunk. Mindezt csak az időjárás árnyékolta be, a 10 percenkénti esővel. A körbevezetés után több órányi szabadidőt kaptunk. Legelőször egy hangulatos, tipikus francia kávézóba tértünk be, ahol többféle helyi süteményt kóstoltunk meg. Többek között a sajttortát is, na és persze a jobbnál jobb Croissant-okat. A frissen sült, meleg 12 db croissant 2 euroért lehetett megvenni. (Annyiért még kávét sem lehet sehol sem kapni. Kivéve persze a Campuson, ahol 0,90 Euro egy egyszerű kávé, ~290 HUF.)


Mindezek után nyálcsorgató séta a híresebbnél híresebb üzletek között. Tagadhatatlan, hogy a franciáknak van stílusuk és tudnak élni. Viszont az utcák, a terek kivételével rettentően mocskosak voltak. Az emberek sietnek, tolonganak a boltok bejáratánál, udvariatlanok. Utóbbi a németekre is felettébb jellemző, hiszen a fiúk gond nélkül megvárják,amíg egy lány kinyitja nekik az ajtót, és egy iPad2-ön filmet néző 12 éves gyerek mosolyogva elnézi,ahogy egy idősebb nő ácsorog a buszon.

A Grand Hotel. Egészen közel merészkedtünk hozzá, csak a kapun lógó ártáblát szerettük volna megnézni, de azt hiszem mondani sem kell, hogy nem 2 fillér. :)

A bejegyzés trackback címe:

https://lebecool.blog.hu/api/trackback/id/tr703743759

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása